A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezik: június 11-én a Ba­latoni Szövetség megújult formában rendezi meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program­mal együttműködésben.

A presztízsértékű Balatoni Borok Versenyét idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg június második hétvégéjén, méghozzá megújult köntösben: az esemény ebben az évben friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően.

„Mindannyian tudjuk, hogy a Balaton régió borai a világon a legjobbak, de kevés az, hogy mi tudjuk, ezt meg is szeretnénk mutatni a világnak. Az Európa Kulturális Fővárosa program erre kiváló lehetőséget teremt” – mondta el Navracsics Tibor, az VEB 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos. –  „A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Ba­dacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy évekkel ezelőtt fogalmazták meg az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának terveit és részleteit a Balatoni Szövetség és a Balaton-parti polgármesterek bevonásával. Akkor is egyetértettünk abban, hogy Veszprémnek és a Balatonnak közösen kell formálnia a régiót. Az akkor megálmodott terveket most kezdjük el megvalósítani. Továbbra is azt keressük, ami összeköt bennünket, ami tovább építi a térséget, a közösséget.”

 

Fotó: Veszprém-BalatonZrt/Kovács Bálint

 

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: a Balaton borrégiót többek között az teszi különlegessé, hogy a balatoni borászok a hagyományos borkészítési technológiát alkalmazzák és ezt támogatja az Agrárminisztérium is.

A bíráló bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, WSET diplomás borszakértő lesz, a bizott­ságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát. Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Balaton borrégió jelentősége nagyobb, mint gondolnánk, az ilyen kiegyensúlyozott, magas minőségű száraz fehérborokra fel kell hívni a borvilág figyelmét. Ne uniformizált egyenborokat állítsunk elő, hanem mutassuk meg egyediségünket kifogástalan minőségben. Bár kicsik vagyunk a terület szempontjából, de nagyok vagyunk az adottságainkat tekintve.

 

Fotó: Veszprém-BalatonZrt/Kovács Bálint

 

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a balatoni kiemelt üdülőkörzet területén.  Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy a Balatoni Szövetségnek 80 tagja van, a tervek szerint hamarosan Veszprém is állandó tagjává válik és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program­mal való együttműködéssel kiteljesedik és nagyobb láthatóságot kap a rendezvény.

A VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal való együttműködés ke­reté­ben a Balatoni Borok Versenyén, az ott legjobban szerepelt borok közül választják ki az

Eu­ró­pa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város borát is az elkövetkező há­rom évben. Mészáros Zoltán, a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EKF bora kiválasztásában társadalmi zsűri vesz részt, tagja lesz többek között a veszprémi kötődésű Freund Tamás, professzor és Miklósa Erika, operaénekes. A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon lehet majd megkóstolni augusztus 11-22. között.