Rendhagyó lapszámmal köszöntjük a májust: a magazin kiemelt központi témájául ezúttal a gineket választottuk. Teszteltük a hazai kínálatot, összeszedtük mindazt az infót, amit erről az italról tudni kell. Hozunk kisokost gin és tonik témában, a nyári grillpartikhoz pedig mutatunk otthon is elkészíthető koktélrecepteket. 

A ginek mellett természetesen nem feledkezünk el a borokról sem: pincelátogatásunkon ezúttal a Heimann Pincészetnél jártunk, készítettünk interjút Etyek pezsgőmesterével, Nádas Szilárddal, valamint Borászportrénkban bemutatjuk Havas Balázst. Gasztróban még mindig hazai vizeken evezünk: megmutatjuk hogyan készítsünk brunchot Toszkána, Provence vagy Mendoza “módon” otthonunkban, és hogy milyen szabadon termő növényeket tudunk beilleszteni akár a napi étkezéseinkbe is.

 

Olcsó szeszből trendi ital

 

Fotó: Talabér Géza

 

Háromszáz éve még a szegényeket bódította; mostanra viszont koktélban, tonikkal vagy tisztán fogyasztva hódít, a kötelező  borókán kívül pedig fűszerek végtelen kombinációja ad egyedi karaktert az egyes főzdékből kikerülő klasszikus és new wave gineknek. Teszteltük a hazai kínálatot, Tamás Gábor összefoglalója alapján pedig könnyedén eligazodik bárki a stílusrengetegben, készítési módszerekben és természetesen nem maradunk történelmi háttéranyag nélkül sem. A gin-tonik kisokosunkban megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a megfelelő kombináció kiválasztásánál, hogyan tehetjük olyan tökéletessé az otthoni aperitivünket, mintha egy bárban szolgálnák fel nekünk ezüsttálcán; ha pedig valami extrára vágynánk, a Beefeater ginekből mutatunk négy pazar koktélreceptet.

 

Családi szkanderbajnokság

 

Fotó: Hirling Bálint

 

Pincelátogatásunkon ezúttal a Heimann Pincészethez látogatunk el, Vancsik Ivett faggatja apát és fiát a generációváltás pozitív oldalairól, de szó lesz a bukkanókról is. A riportban egy kicsit bepillanthatunk a kulisszatitkok mögé is: hogyan élik mindennapjaikat a borászatnál, mi az, ami az egyes családtagok számára igazán számít és milyen elvek köré építkezve próbálnak bízni egy szebb jövőben.

 

Havas és Nádas

 

Fotó: Dancsecs Ferenc

 

Két interjút is készítettünk két, mondhatjuk úgy, hogy kisebb borászattal. Németi Sándor az etyeki Nádas Borműhely fennállásának 10. évfordulója apropójából faggatta Nádas Szilárdot a múltról és jövőbeli tervekről, valamint természetesen a pezsgőkészítésről; míg Havas Balázs Megyeri Sárának vallott a Havas & Tímár Pincészet első szárnypróbálgatásairól és arról, hogyan kerül csúcsboruk egy shanghaji szálloda itallapjára.

 

Habzsoljuk az életet!

 

 

Első hallásra, a bort leszámítva, nem sok minden köti össze Provence-t, Toszkánát és Mendozát, mi azonban megtaláltuk a közös kapcsolódási pontot: mindhárom borvidéken ugyanaz a péksütemény játsza a központi szerepet a nap legfontosabb étkezésénél. Ennél azért mi tovább is megyünk és megmutatjuk, miből is áll egy igazi borvidéki brunch – természetesen alkohollal kiegészítve -, amelyet akár az otthonunkban is könnyedén reprodukálhatunk.

Megyeri Sára nagy erdőjáró hírében áll, így az évszakhoz igazodva azt mutatja meg, milyen vadon termő növényekben dúskálhat most az élelmes járókelő: avagy hogyan teremtsünk ebédet egy szimpla reggeli kutyasétáltatásból az asztalunkra.

 

Legújabb őrület

 

 

Boros emberekként szerkesztőségünk tagjai is időnként kikacsintanak a poharak mögül és elcsábulnak egy-egy újdonság láttán: így került a kezünkbe az első hazai hard seltzer, egy igazán szelíd magyar vipera is. Esetleg még nem cseng ismerősen ez a kategória? Itthon alkoholos szódaként ismert, vendégszerzőnk, Knap Gábor pedig annak próbál utána járni, hogy vajon az amerikaihoz hasonló karrierutat jár-e majd be nálunk is ez a legújabb őrület.

 

Májusi lapszámunk május 8-tól kapható országszerte az újságárusoknál és a szokásos elárusítóhelyeken. Itt tudja megnézni, hol kapható a magazin az ön közelében.

A magazinunkhoz éves előfizetés keretében kedvezményes áron juthat hozzá, megrendelését itt tudja leadni.