A Chianti Classico konzorcium tagjai többéves vita és előkészítés után jelentős változásokat fogadtak el a szabályok és előírások tekintetében. Az Unità Geografiche Aggiuntive (UGA), azaz “további földrajzi egységek” bevezetésével a DOCG Chianti Classico 11 új területtel bővül: Castellina, Castelnuovo Berardenga, Gaiole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio (beleértve Barberino Tavarnelle és Poggibonsi) és Vagliagli.

A területek kiválasztása olyan kritériumok alapján történik, mint a borok felismerhetősége, történelme, elismertségi foka és jelentősége a termelésben. A konzorcium hangsúlyozza, hogy egyelőre csak a Gran Selezione csúcskategóriában szerepelhetnek a helységnevek a címkén, de a közeljövőben a két másik tipológia, a Chianti Classico és a Chianti Classico Riserva használatát is engedélyezni kívánják. Ez egy stratégiai döntés volt. Az UGA-kkal, amelyek egy terület kiemelkedő területeit jelölik, a világ nagy borai felé a versenyképességet kell erősíteni – mondta.

“A terület teszi a különbséget, ez mindig is az egyik kedvenc mottónk volt. A Chianti Classico valóban egyedülálló terület. Kétharmadát erdők alkotják, és csak a terület egytizedét szentelik a szőlőtermesztésnek, ráadásul 52,5 százaléka ma már bio minősítéssel rendelkezik” – magyarázza Giovanni Manetti, aki régóta bioborász (Fontodi) és a konzorcium elnöke.

Egy másik újítás a Gran Selezione fajtaösszetétele. Ezentúl 90 (a korábbi 80 helyett) százalékban sangiovese-ből kell állnia, és csak őshonos vörös fajtákkal házasítható. A Gran Selezione tipológia, amelyet a legutóbbi, 2013-as szabálymódosítással fogadtak el, ma már a teljes termelés hat százalékát teszi ki. Eddig 154 borászat 182 különböző Gran Selezione-t hozott forgalomba.

Forrás itt.