Egyre hosszabbra és egyre melegebbre nyúlnak a napok: délutánonként már sóvárogva gondolunk egy jól behűtött kedves kis rozéra. Rozénemzet vagyunk, ez tagadhatatlan: a nagy rozétesztünkön pedig ki-ki megtalálhatja a maga kedvencét, amelyet a Rosalián akár ki is próbálhat. A rozéőrület alapjait Provence-ban és Bandolban kutatjuk, de mutatunk (jó)néhány buborékos szépséget is. 

Utazásunkhoz ezúttal Pannonhalmát választottuk, valamint meglátogattuk a Dobosi családot Szentantalfán, Bárdos Elvirát a Mátrában. És hozunk egy kis újdonságot is: érkezik a Bor és kultúra rovat!

 

Rózsaszínben látjuk a világot

 

 

A világ rozékészletének 8%-át Provence adja, a régión belül Bandol appeláció kifinomult, elegáns stílusáról ismert – a témáról a francia borok koronázatlan magyar szakértője, Márkus György értekezik. A rozévonatra jó pár éve próbálunk mi is felkapaszkodni, a hozzánk beküldött 100 palacknyi meglehetősen reprezentatív minta pedig azt igazolja, hogy kezdünk elrugaszkodni a tuttifruttis ízvilágtól. Konkoly Mihály ezúttal annak jár utána, miért is állnak jól a rózsaszín boroknak ennyire jól a buborékok.

 

Idén offline folytatódik a Rosalia

 

 

A főváros egyik legkedvesebb borozós ünnepe kicsit megkésve, de ismét megnyitja kapuit a publikum előtt: július 2-4. között megtelik a Városliget borászokkal, ínyencfalatokat felmutató gasztrósokkal, rengeteg és még több rózsaszínű itallal és egy kis varázslattal. Mellékletünkben részletesen is bemutatjuk mindazt, ami miatt ez a Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget idén is kihagyhatatlan esemény.

 

Ezerévnyi élmény

 

 

Utazás rovatunkhoz ezúttal Pannonhalmára kaptunk meghívást: örömmel vágtunk neki az új kalandnak, csak azt kértük, hogy ezúttal ne a borászatot és a Viatort mutassák meg, hanem mindazt, amiért még érdemes felkeresni ezt a csodálatos települést. Így aztán jártunk az ország első Illatmúzeumában, a hamarosan megnyíló Kincstárban, kóstoltuk a Sörfőzde manufakturális tételeit, majd ejtőztünk egy kicsit a Pausa Apátsági Cukrászdában; miközben nem kevesebb, mint ezer év minden élményét magukba szívtuk.

 

A hit mindent legyőz

 

 

Új utakra lép a Dobosi család: 2020-ban elkészült a Birtokközpont, amelyet immár birtokba is vehetnek a látogatók. Irigységnek nyoma sincs bennünk: Megyeri Sárának meséltek a kezdeti lépésekről, a traktorok és a kisgyerekek kapcsolatáról, a nagy amerikai álomról és a hazatalálásról, amelyben a hit náluk mindig is központi szerepet játszott.

2019 szeptemberében az egész borásztársadalmat megrázta a gyászhír: Bárdos Tamás túl korán távozott az égi szőlőmezőkre. A borászat teendőit felesége, Elvira vette át, (megható) Borászportrénkban az eltelt időszakról és az újonnan kialakított munkamenetről is beszél.

 

Éjfélkor Budapesten

 

 

Új rovatban bontogatjuk a szárnyainkat: Bor és kultúra témakörben pedig egyből a mélyvízbe ugrunk. Boros magazin szerkesztőiként előfordul, hogy a munka mellé mi is kortyolunk valamit, és amint Lesovics István vendégszerzőnk megmutatja, ezzel bizony nem is vagyunk egyedül. Ugyanis a 20. század legjelentősebb irodalmi folyóiratának, a Nyugatnak az alkotói és szerkesztői is gyakran hódoltak Dionüszosznak. Bor, drogok és irodalom a VinCE Magazin júniusi lapszámának hasábjain.

 

Júniusi lapszámunk június 9-től kapható országszerte az újságárusoknál és a szokásos elárusítóhelyeken. Itt tudja megnézni, hol kapható a magazin az ön közelében.

A magazinunkhoz éves előfizetés keretében kedvezményes áron juthat hozzá, megrendelését itt tudja leadni.