Kilencedik alkalommal jelenik meg a legjobb tóparti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagot könyvecske: idén 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott.

Mára szinte rutinná vált a hazai turisták, nyaralóvendégek körében, hogy nem indulnak el a Balatonra a Magyar Konyha magazin Balaton-gasztrokalauza nélkül, beteszik azt is a strandtáskába a napolaj mellé. Kilencedik alkalommal jelenik meg a legjobb tóparti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagot könyvecske, amelyben rövid, színes ajánlók segítik a tájékozódást. Idén 360 étterem, vendéglő, romkocsma, strandbüfé, tapa bár, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott. A járvány nemhogy megtörte volna a tóparti vendéglátás lendületét, ellenkezőleg, stílusbeli sokszínűség, kreativitás és ötletesség jellemzi a legtöbb helyet.

 

 

Egyre változatosabb az étlap is. A hagyományos balatoni konyha, a helyi alapanyagokra épülő beach food mellett idei újdonság a hamburgerezők, a BBQ és grillező helyek számának növekedése. Ma már nehezen találunk olyan minőségi éttermet, strandbüfét vagy delikátboltot, ahol ne használnák vagy árulnák a balatoni régió termékeit. Az igényesebb vendégek már jól ismerik a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát vagy a Péklány kovászos kenyereit. Régi álom válik ezzel valóra: kialakulni látszik a termelő-vendéglős-vendég regionális kapcsolata, minden színvonalas konyha alapja. Mindehhez kellett persze a borászok támogatása, a közösségi terek, piacok összefogása, és annak a ténynek a felimerése, hogy a balatoni vendéglátás nemcsak üzleti vállalkozás, hanem életérzés is.

Ez a könyvecske továbbra sem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv. A teljes palettát ajánlja, vendégasztalokat, kultúrbisztrót, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyt, levendulást, csilifarm-látogatást. És természetesen a déli és az északi part legjobb borászatait. Újdonság, hogy több budapesti vendéglátóhely leköltözött a Balatonra, akár egy-egy pop up vacsora idejére. A kiadványban az új helyet piktogram jelzi, ahogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket és azokat is, amelyek szállást is kínálnak: szinte az év minden napjára juthat egy kedvenc.

 

 

A Magyar Konyha nyári száma bővebben is bemutatja Pálffy Gyula pincészetét Köveskálon, de ellátogat Nagykörűre, Magyarország cseresnyéskertjébe is, ahol a gyümölcsökön kívül házi tészta, sajt, lekvár, mangalicatermékek sora várja a piaclátogatókat. Szó esik még mennyei paradicsomokról, fagylaltról és jeges desszertekről, nyári koktélokról és juharszirupról is. A Variációk egy témára sorozatban ezúttal könnyű, nyári főzelékek kerültek terítékre. Kiderül, hogy az evés-ivás legnagyobb magyar költője, Berda József hogyan szidta a hanyag henteseket, trehány szakácsokat, s hogy mi volt a titka a Légrádi Testvérek Vendéglőjének, amely az 1980-as évek második felétől lett a magyar és nemzetközi elit kedvenc étterme. Hazai és világsztárok sora adta egymásnak a kilincset a Magyar utcában – hogy köztük volt-e Mick Jagger, kiderül a Magyar Konyha nyári számából.