Az Egyesült Királyságban a bor- és filmrajongók június 25-től láthatják a “Sparkling, the story of Champagne” című filmet a mozikban – adta hírül a Swipe Films, az új dokumentumfilm mögött álló produkciós cég.

Az amerikai bemutatót augusztus 13-ra tervezik, és a dokumentumfilmet több más országban is bemutatják majd. A film rengeteg anekdotát és néhány “fogadalmat” is ígér – még azok számára is érdekes lehet, akik már otthon mozognak a pezsgővilágban.

A pezsgősztárok, mint Vitalie Taittinger, Bruno Paillard és Jean-Baptiste Lécaillon (Cristal / Louis Roederer) mellett többek között Oz Clarke borszakértő, Stephen Fry színész és Sir Winston Churchill unokája, Sir Nicholas Soames is szerepel. A Fleur de Miravalról, Brad Pitt és társai új rozé pezsgőjéről is láthatunk “kulisszák mögötti” felvételeket – közölte a Swipe Films az év elején; valamint az Ace of Spades Champagne néven ismert Armand de Brignac is szerepel a filmben, amely most 50-50 százalékban Jay-Z és az LVMH tulajdonában van.

Ez egy szerelmes levél a pezsgőhöz – mondta Frank Mannion, a Swipe Films ügyvezető igazgatója, aki egyben a film írója és rendezője is.

Mannion, aki Oxana Popkovával közösen készítette a dokumentumfilmet, elmondta, hogy a kiindulópontot Dom Pérignon, a bencés szerzetes lenyűgöző élete jelentette, akit az emberek örökre összekapcsolnak a champagne történelmével. Mannion a Decanternek elmondta azt is, hogy figyelt arra, hogy ne engedje, hogy a pezsgő feltalálásáról szóló francia-brit vita eluralja a filmet. Mégis, ez egy olyan téma, amellyel a dokumentumfilm 88 perces időtartama alatt mindenképpen foglalkozni kellett. Stephen Fry szerepe a filmben annak feltárása, hogy a “pezsgő” hogyan kerül említésre George Etherege 1676-os Man of Mode című angol komédiájában; de szóba kerül II. Erzsébet királynő, James Bond és természetesen Sir Winston Churchill is.

Mannion elmondta, hogy a filmben külön foglalkoznak a prominens női vállalkozók szerepével is a pezsgő minőségének és nemzetközi vonzerejének fejlesztésében, beleértve Madame “Veuve” Clicquot és Lily Bollinger hozzájárulását, valamint Vitalie Taittinger pozícióját, aki ma a család névadó házának vezetője.

 

‘Ez egy menekülés a champagne világába’ – mondta Mannion, aki azt is elmondta a Decanter-nek, hogy a dokumentumfilm iránt jelentős érdeklődés mutatkozott a streaming műsorszolgáltatók részéről.

 

Forrás: Decanter