Az első konzorciumok kérelmezték a 2021-es betakarításra vonatkozó hozamkorlátozást; a toszkán régió kormánya pedig helyt adott a Chianti és a Brunello di Montalcino DOCG-k kérésének.

A Chianti DOCG konzorcium 15 százalékkal csökkenti a hektáronkénti és szőlőnkénti maximális hozamot és ugyanez vonatkozik az alzónákra és a superiore minőségekre is. A hozamcsökkentésről nem a piac hiánya miatt döntöttek, hanem a jelenlegi árak egyensúlyának megtartása érdekében – mondta Giovanni Busi elnök. A múlt hónapban 15-20 százalékos növekedést regisztráltak.

A Brunello di Montalcino konzorcium ezzel szemben továbbra is a maximális nyolc tonnás hozamot engedélyezi az első hektárra, de minden további hektárra vonatkoztatva hét tonnára csökkenti a mennyiséget.

A szőlősgazdák nemcsak a szőlőben, hanem a pincében Brunellóvá érlelt borok megfelelő mennyiségének visszaminősítésével is igényelhetik a hozamcsökkentést – ezeket például Rosso di Montalcinónak minősíthetik. Ez a szabályozás a termelők pincéiben tárolt utolsó három évjáratra vonatkozik.

Forrás: Meiningers